Dags för nya badrumsfönster?

Vi hjälper dig!

Nya badrumsfönster

Det har blivit dags för dig att välja nya badrumsfönster och det visade sig vara lättare sagt än gjort? Inga problem, Fönsterverket hjälper dig med de vanligaste frågorna kring fönster till badrummet. Nedan får du svar på vilka fönstertyper som kan vara bäst i badrum, hur olika insynsskydd fungerar och hur du tacklar eventuella problem med imma och kondens på dina rutor.

Vilket glas ska jag välja?

Beroende på vilket utseende och funktion du vill ha kan du välja olika typer av fönsterglas för dina badrumsfönster. Om du vill ha ett glas med struktur är råglas ett alternativ för att skapa ojämna och otydliga konturer när man tittar in genom fönstret. Den vanligaste typen av råglas är Cotswold där glaset ser ut som rinnande vatten och som skapar ett naturligt insynsskydd samtidigt som det släpper igenom ljus till ditt badrum.

Vill du inte ha någon struktur på fönsterglaset kan du välja ett frostat eller etsat glas istället som gör att fönsterrutan ser matt ut och precis som med Cotswold slipper du problem med insyn eftersom konturerna suddas ut när man ser in.

Är du osäker på om du vill ha struktur på ditt glas och kanske känner att du vill ha mer frihet att ändra dig under kommande år utan att byta ut hela glasrutan kan ett klarglas passa dig. Det har inget naturligt insynsskydd men du kan enkelt fixa till det med hjälp av exempelvis persienner, gardiner eller varför inte sätta en glasfilm för fönstret. Med ett klarglas får du stora möjligheter att själv inreda och anpassa stilen i badrummet efter ditt hem.

Hur stort ska fönstret vara?

Är du mitt uppe i en renovering och vill ändra känsla i badrummet kan fönstret vara din väg till ett badrum som ger den rätta känslan. Beroende på vad du har för möjligheter kan fönstret ändras i det oändliga!

Små fönster

Ett litet överkantshängt fönster som sitter högt upp i rummet släpper in lite naturligt ljus. Här har du stora möjligheter att ljussätta med vackra spotlights i ditt badrum och skapa mysig stämning med hjälp av dimmers och lampor.

Kanske passar ett underkantshängt halvmånefönster alldeles utmärkt för en lantig känsla, eller runda fönster för att få in ett marint tema i badrummet!

Med ett överkantshängt fönster kan du enkelt tvätta fönsterglasen både på insidan och utsidan. Tänk på att det underkantshängda fönstret gärna ska gå att öppna inåtgående så att det blir enklare för dig att rengöra glasen. Speciellt om det är på övervåningen du installerar dem.

Avlånga fönster

Att ha smala, avlånga fönster som går från golv till tak är en vacker inredningsdetalj som känns modern och släpper in ljus till ditt badrum. Tänk på var du placerar fönstret om det är av klarglas för att minska insynen.

Stora, skräddarsydda fönster

Det känns lyxigt med stora, breda fönster som täcker en hel vägg. Kanske är det här mer anpassat för sommarstugan eller ett högt beläget badrum där risken för insyn är låg. Oavsett är det snyggt och på Fönsterverket kan du beställa fönsterglas i alla storlekar.

Altandörr

Vilken dröm att ha badrummet angränsande till en lummig trädgård eller utomhuspool. Med en altandörr kan du själv välja hur stor del av dörren som ska vara glas (hel- eller halvglasad) och det är enkelt att installera eventuella persienner eller rullgardiner till dörren för att minska insynen in till badrummet. Även i en altandörr kan du använda dig av Cotswold- eller frostat glas.

Det blir imma på glaset, vad ska jag göra?

Att få imma på glaset i badrummet är vanligt precis efter att du duschat eller badat varmt eftersom luften inomhus är fuktigare och varmare än utomhus. Det enklaste sättet att hålla badrummet fritt från fukt är att öppna ett fönster och se till att ventilationtillförseln är god i rummet men också i fönstret. Läs mer om imma och kondens på fönster här. 

Jag är rädd att folk ska se in – vad ska jag göra?

Som beskrivet ovan finns det olika typer av glas du kan välja (exempelvis Cotswold eller frostat glas) som släpper igenom ljus samtidigt som de ger insynsskydd.

Har du ett fönster av klarglas och vill minska insynen kan du göra något av följande förändringar beroende på vad som passar i ditt badrum och hur stor budget du har:

Låg budget 0-300 SEK:

  • Sätt upp en film över fönsterrutan. Välj själv hur stor del du vill ska vara täckt, i vissa fall räcker det med att nedre delen av fönstret har film och på så sätt hindrar du inget naturligt ljus från att komma in. Det finns mönstrade och frostade glasfilmer att köpa i välsorterade inredningsbutiker samt färg- & tapetaffärer.
  • Skaffa en härlig växt. Detta kan ta lite tid men om du köper en klätterväxt kan du snabbt få in vacker grönska i badrummet samtidigt som det skyddar mot insyn. Välj en grön växt som trivs i fukt, exempelvis en porslinsblomma. De växer kraftigt men akta om du har direkt solljus in under stora delar av dagen, då växer den inte lika fint.
  • Sätt upp ett duschdraperi. Med ett vitt duschdraperi kommer du inte bara undan under 200-lappen, du kan dessutom enkelt bestämma när du vill ha ljusinsläpp eller inte, det är dessutom enkelt att byta ut om du skulle vilja.

Medel budget 300-700 SEK:

  • Sätt upp persienner. Med persienner får du samma frihet som med ett duschdraperi. Det ser lite mer exklusivt ut och det kanske är precis rätt styling för ditt badrum?
  • Häng upp gardiner. Beroende på hur stort fönster du har blir det mer eller mindre dyrt med tyginköp. Har du små fönster kan detta vara ett billigt alternativ. Tänk bara på att fukten kan göra att gardinerna efter ett tag känns sunkiga. Tvätta dem ofta och se till att ha god ventilation i badrummet.

Hög budget 700 SEK & uppåt :

  • Byt fönsterglas. Detta är nog den dyraste omrenoveringen du kan göra men det kan ju vara värt det. Även om blomman skulle vissna eller duschdraperiet gå sönder så har du alltid ett insynsskydd med hjälp av ett frostat glas. Du slipper dessutom borra upp persienner och gardinstänger i väggen.