Imma och kondens

hur får du bort det?

Varför får jag kondens på mina fönster?

I grund och botten handlar det om hur väl dina fönster isolerar mot kyla. När du får imma eller kondens på dina fönster kan du få det på tre olika ställen: Invändigt, mellan glasen och utvändigt. Orsakerna till de olika sorternas kondens och hur du gör för att bli av med det förklaras mer ingående nedan.

Är ditt hus nybyggt kan det handla om byggfukt vilket är farligt för ditt hus. Kontakta din byggfirma snarast och säkerställ att det inte är byggfukt det handlar om.

Invändig kondens

Invändig kondens uppstår när dina fönster har dålig isolering och det inre fönstret är mycket kallare än luften i rummet. Detta är ett vanligt problem i hus med äldre fönster eller med 2-glasfönster som inte isolerar så bra. Är rummet dessutom fuktigt blir kondensen desto kraftigare. Om det uppstår kondens ofta kan fönsterkarmar ta skada av fukten.

Så gör du:
För att motverka imma på insidan av dina fönster kan du se till att ha rätt inomhustemperatur och rätt fuktighet inomhus. Du mäter luftfuktigheten med en hygrometer som finns i välsorterade byggaffärer för ca 150 SEK. En normal luftfuktighet inomhus är 40-50%.

Se också till att ventilationen kring fönsterna är tillräcklig, vädra ofta genom att ha fönsterna öppna och se till att dina element fungerar som de ska. Har du kraftiga gardiner framför fönstret kan det vara en god idé att vädra oftare eftersom de hindrar luften från att cirkulera kring fönstren.

Imma och kondens mellan fönsterna

När du får kondens mellan fönsterglasen kan det dels handla om att du har dålig ventilation mellan bågarna och att tätningslisterna mellan båge och karm inte sitter som anvisningen säger. Vid felinställning av ventilation kan varmluft tryckas ut genom fönsterna. Eftersom värme stiger kan fönster på övervåningen vara extra känsliga när trycket är olika på olika våningsplan.

Om du får imma och kondens i isolerrutor kan det ha med förseglingen att göra och har du energirutor eller termoglas har du sannolikt en punkterad ruta som bör bytas ut.

Så gör du:
Eftersom kondens mellan fönsterglasen kan bero på en del olika saker bör du kontakta en fackman som får åtgärda felen. Det kan vara klurigt att fixa på egen hand men du kan hjälpa till genom att se till att alla ventilationsöppningar utvändigt är rena och får fritt insug.

Utvändig kondens

Utvändig kondens uppstår lättare på fönster med låga energivärden eftersom de hindrar värmen från rummet att stråla ut. Ytterglaset blir då mycket kallare än i fönster med ett högre U-värde. Läs mer om U-värde här.

Det är vanligt att imma eller kondens på ytterglaset uppstår under kalla nätter när temperaturskillnaden mellan fönsterna är som störst och försvinner under dagen när temperaturerna jämnar ut sig.

Så gör du:
Viktigt att veta är att utvändig kondens inte är någonting skadligt för fönsterna. De är byggda för att stå emot väder och regn men om du vill minska risken för imma på rutorna kan du ha markiser, buskar eller träd som skärmar av fönsterna mot den kalla natthimlen.

Eftersom det inte är skadligt kan du också välja att se kondensen som ett tecken på att dina fönster är välisolerade och fungerar som de ska.