Så mäter du dina fönster

En guide

Viktiga begrepp innan du börjar mäta

När man ska mäta hur stora fönster man behöver finns det ett antal begrepp som är viktiga att förstå. Alla fönsterstorlekar anges alltid i vad som kallas modulmått. Modulmåttet motsvarar hur stort hålet i väggen är, och anges alltid i hela decimeter. Till exempel innebär modulmått 12×14 att hålet i väggen, där fönstret ska passas in, är 120cm brett och 140cm högt.

I själva verket är karmyttermåttet på ett fönster med modulmått 12×14, 118cm på bredden och 138cm på höjden. Anledningen till detta är att det ska finnas ett utrymme på ca 1cm runt om fönstret där isoleringen ska sitta.

Hos oss på Fönsterverket behöver du inte oroa dig för modulmåttet. Vi vill att du mäter yttermåttet på fönstret, det så kallade karmyttermåttet. Sedan räknar fönsterväljaren ut vad modulmåttet är. Allt för att göra det enklare för dig!

Så mäter du ditt karmyttermått

För att avgöra karmyttermåttet på ett fönster som redan sitter monterat är det viktigt att förstå att en del av fönstrets karm göms inne i väggen, bakom lister och foder. Om du är helt säker på att du ska byta dina fönster är det säkrast att ta bort listerna runt fönstret, för att se hur mycket av karmen som göms inne i väggen. Tänk på att göra detta från den sida där fönstret sitter närmast väggen. Det blir enklare då.

Om du inte kan riva listerna finns det ett knep som funkar i de allra flesta fallen. Om man har genomfört tidigare montage av fönster på ett proffessionellt sätt, kommer ganska precis halva ytterkarmen att vara synlig och halva ytterkarmen vara dold inne i väggen.

  1. Mät karminnermåttet på fönstret. På ett öppningsbart fönster finns det en kassett, och det är viktigt att du verkligen mäter ytterkarmens innermått!
  2. Mät den synliga delen av ytterkarmen
  3. Lägg ihop innermåttet av ytterkarmen med den synliga delen av ytterkarmen x 2

Exempel:

  • Karminnermåttet (bredd) på fönsterkarmen mäts till 108cm.
  • Den synliga delen av ytterkarmen mäts till 5cm.
  • Det slutliga karmyttermåttet (bredd) beräknas till: 108 + (5×2) = 118cm.
  • Karminnermåttet (höjd) på fönsterkarmen mäts till 128cm.
  • Det slutliga karmyttermåttet (höjd) beräknas till: 128 + (5×2) = 138cm.
  • Karmyttermåttet på mitt fönster är: 118x138cm.