U-värde

desto lägre desto bättre

U-värden på Fönsterverkets produkter

För att veta hur mycket värme som släpps ut genom fönster och dörrar används ett mått kallat U-värde. Desto lägre ett U-värde är desto större isolerande effekt har fönsterkonstruktionen.

Hos Fönsterverket har alla våra tillverkare U-värde på högst 1,2. Se tabellen nedan för våra olika tillverkare:

Fönstertillverkare Fast fönster Vridfönster
Traryds fönster 1,1 1,2
SP Fönster 1,1 1,2
Elitfönster Aluminium 1,1 1,1
Elitfönster Trä 1,2 1,2
Outline 1,2 1,2

Observera att detta endast gäller U-värden för standardfönster. Det går att göra tillval som stärker fönsternas isoleringseffekter. Detta gör du enkelt i vår Fönsterväljare när du lämnar offertförfrågan.

Fönster står för en femtedel av värmeförlusten

I en villa står fönster för så mycket som 15-20% av den totala värmeförlusten. Det kan därför vara mycket fördelaktigt att titta efter produkter med så låga U-värden som möjligt för att minska dina uppvärmningskostnader när du köper nya fönster eller altandörrar av glas.

Skillnaden mellan 2-glas och 3-glas

Hur lågt ett U-värde kan bli beror på konstruktionen av fönstret där den mest betydande faktorn är om du väljer enkelglas, 2-glasfönster eller 3-glasfönster. Med fler fönster minskar U-värdet drastiskt och bara med vanligt glas kan det skilja så mycket som 0,6 i U-värde. Om du har många fönster du ska byta men inte kan ha 3-glasfönster i alla rekommenderar vi att du har de största fönsterna i 3-glas för så stort skydd som möjligt.

Lågemissionssikt minskar U-värdet

Om du vill ha ännu lägre U-värde på dina fönster kan du välja glas med ett eller flera lågemissionssikt. Det är ett tunt sikt av metall eller metalloxid som förändrar strålningsegenskaperna genom glaset och värmen stannar i större utsträckning i ditt hus.

Kallras som orsakar kondens

Det är vanligt att 2-glasfönster ger upphov till kallras. Detta sker när den inre rutan får en låg temperatur på grund av dålig isolation mot det yttre glaset. Om det är fuktig luft mot innerglaset kan det då uppstå kondens. Detta kan motverkas när du väljer ett fönster med lågt U-värde vilket ger bättre skydd mot kallras och kondens. Läs mer om imma och kondens här.